вершкове масло і молоко

Вчені з Чиказького університету, здійснивши дуже глибоке й детальне дослідження, довели, що жирні молочні продукти, яловичина та баранина містять речовину, яка сприяє лікуванню раку.

Звісно, лікувати рак лише такими продуктами без ліків або інших методів його терапії може тільки божевільний. Але з іншого боку, відмова хворому на рак від молочних продуктів і яловичини — це безглуздя.

Активною речовиною виявилася транс-вакценова жирна кислота (ТВК). Вона утворюється в рубці (це один зі шлунків жуйних тварин), потім всмоктується та накопичується в жирах та молоці. Тому її багато в вершковому маслі, жирних молочних продуктах, яловичині та баранині. Також вона присутня у материнському молоці.

Науковці підтвердили, що ТВК покращує здатність особливих клітин імунної системи проникати в пухлини та вбивати ракові клітини.

Дослідження було складним та багатоетапним. Спочатку вчені протестували біологічну активність 235 різних речовин, які зустрічаються в їжі. Найактивнішою виявилася ТВК. Потім вони провели низку експериментів на гризунах, а потім вивчили вплив ТВК на пацієнтів з онкологічними захворюваннями.

Дієта, що містить ТВК, значно сповільнювала зростання меланоми та раку товстої кишки порівняно з мишами, які отримували звичайне харчування. Також було встановлено, що дієта з ТВК підвищила здатність CD8+ Т-клітин проникати в пухлини.

Дослідження пацієнтів із лімфомою, які проходили CAR-T-клітинну імунотерапію в Каліфорнійському університеті, показало, що при більш високому рівні ТВК результати лікування були кращими. Це сталося завдяки тому, що ТВК підсилювала здатність імунотерапевтичного препарату вбивати лейкозні клітини. Детальні механізми цього дуже складні, але їх також вивчено в дослідженні.

Вчені пропонують додатково використовувати у терапії онкологічних хворих добавки з ТВК. Але й відмовлятися від продуктів з нею також не варто. І не лише хворим, а й здоровим. Це ще раз показує, що вегетаріанство позбавляє людину ряду корисних речовин, які неможливо отримати в складі рослинної їжі.