дівчина в окулярах 3D

Британська поліція почала розслідування віртуального зґвалтування персонажа (“аватара”) неповнолітньої дівчинки, скоєне аватарами кількох дорослих чоловіків в імерсивній (що створює ефект максимального занурення) віртуальній грі.

Жертва злочину, дівчинка молодша 16 років, користувалася гарнітурою віртуальної реальності та грала в імерсивну відеогру. Попри те, що жертва не отримала фізичних травм, її психологічні емоційні травми можуть виявитися подібними до жертв схожих нападів, скоєних у реальному житті, повідомляє New York Post. “На жертву було здійснено емоційний та психологічний вплив, що має набагато більш довготривалий ефект, ніж фізичні ушкодження”, – коментують цей випадок у поліції.

Повідомлення про розслідування викликало критику з боку громадськості, обуреної тим, що британська поліція витрачає ресурси на “віртуальне зґвалтування” за наявності безлічі нерозкритих злочинів, скоєних у реальному житті.

Однак міністр внутрішніх справ Великобританії Джеймс Клеверлі не згоден з таким визначенням питання: “Я розумію, дуже легко відмахнутися від цього випадку, як від скоєного “навмисно”, але суть такого віртуального середовища в тому, що воно викликає повне занурення у відчуття. І ми говоримо про дитину, і ця дитина пережила сексуальну травму, яка може мати дуже суттєвий психологічний ефект, і ігнорувати таке не можна”.

При цьому наголошується, що британське законодавство трактує сексуальне насильство як фізичний акт сексуального характеру, здійснений проти волі потерпілого, і невідомо, чи можна буде притягнути до відповідальності ґвалтівників, які вчинили зґвалтування у віртуальній реальності. Можливо, саме цей випадок призведе до внесення змін до законодавства як у Великобританії, так і в інших країнах світу.