Шацькі озера

Цього літа Шацька громада запрошує туристів насолодитися спокійним та тихим відпочинком.

Про нові правила туристичного сезону 2024 року на озері Світязь — чи потрібні спеціальні перепустки для відпочинку на Шацьких озерах, в інтерв’ю Суспільному розповів секретар Шацької селищної ради Богдан Тимошук.

Скільки відпочивальників може прийняти цього року Шацька громада? Чи не бояться люди приїжджати на Волинь, яка межує з Білоруссю?

Сьогодні в нашій громаді відносно безпечно. Дякую за це Збройним силам і прикордонній службі. До війни у нас було багато туристів — по 300-400 тисяч, майже до півмільйона людей. За даними Національного парку, у 2022 році у нас відпочивало орієнтовно 10-15 тисяч людей. Торік ситуація трохи покращилася — ми фіксували десь 80-90 тисяч туристів. Цього сезону 2024 року ми очікуємо хоча б на рівні минулого року. Враховуючи повномасштабне вторгнення, пріоритети як відпочинку, так і людей змінилися. Сьогодні Шацька громада пропонує спокійний, тихий відпочинок. Для військовослужбовців це — хороша реабілітація під час відпустки.

Географія туристів також змінилася. Раніше ми приймали туристів з Львівщини, Рівненщини, Волині, Тернопільщини. Сьогодні у нас відпочивають туристи з Дніпропетровщини, Запоріжжя.

Ми готуємо новинку для туристів — розробляємо туристичний сайт, де буде інформація винятково про туристичні маршрути в Шацькій громаді: що можна побачити, відвідати, де можна поселитися, поїсти.

Скільки баз відпочинку вже працюють? Чи є ті, хто через війну та мобілізацію припинив бізнес? Скільки в середньому коштує день перебування на озері Світязь?

Немає інформації, що хтось припинив бізнес. Загалом усе, що працювало в минулі роки, функціонує: всі готелі, садиби, які здавали житло.

Що стосується цінової політики, то вона залежить від умов, які пропонують туристу. Це мінімально від 300-400 грн за добу з людини до 3000-4000 грн за номер.

Чи потрібна туристам перепустка від прикордонників для відпочинку на Шацьких озерах? Мова про урядові зміни до постанови “Про прикордонний режим”.

Прикордонна смуга — це 5-кілометрова зона безпосередньо від кордону вглиб громади. Якщо почитати постанову, то там чітко прописано, що населені пункти й місця масового відпочинку не належать до прикордонної смуги. Тобто, якщо турист їде дорогою в населений пункт на відпочинок, то для нього перепустка не потрібна. Все, що йому потрібно зараз, — це мати з собою документи, які посвідчують особу.

Єдине: для тих туристів, які хочуть активний відпочинок, рибалити на наших озерах, збирати гриби, ягоди, гуляти лісом — їм потрібна перепустка. У прикордонній смузі все, що знаходиться за межами населеного пункту, буде під пильним оком Державної прикордонної служби.

Якщо турист планує відпочити на базі у 5-кілометровій зоні, чи зможе він туди потрапити без перепустки?

Станом на сьогодні всі місця масового відпочинку, бази та готелі знаходяться в населених пунктах. Турист може безперешкодно туди приїжджати й відпочивати.

Якщо ж він покине межі населеного пункту і піде з друзями просто прогулятися лісом, то при зустрічі з прикордонним нарядом має пред’явити перепустку. Якщо він її не матиме, то буде притягнутий до адміністративної відповідальності згідно з Кодексом про адмінправопорушення.

Якщо відпочивальники замовляють екскурсії у прикордонній зоні, чи знадобиться їм перепустка?

Коли у березні-квітні постало питання 5-кілометрової прикордонної зони, наші підприємці, які надають послуги екскурсій туристичними локаціями громади, змінили маршрути, щоб уникнути конфліктів з Державною прикордонною службою. Сьогодні ці маршрути не відрізняються від попередніх, це ще одна знахідка для наших туристів.

Чи є місця у Шацькій громаді, де заборонено перебувати?

Звичайно, є місця, які заборонені навіть для місцевих жителів. Це стосується знову ж таки близькості до кордону, де знаходяться прикордонні підрозділи.

Туристичний збір — чи існує він зараз? Скільки зібрали торік і на що витратили ці гроші?

Туристичний збір є, але його складно збирати. Це такий вид податку, який не настільки обов’язковий, як земельний податок чи податок на нерухомість. Це добровільний вид податку.

З кожної людини за перебування в Шацькій громаді сплачується, згідно з рішенням сесії селищної ради, 10 гривень за день. В нинішній час це важлива підтримка громади, тому що ми витрачаємо кошти на утримання громади, наших комунальних закладів: садків, шкіл лікарень, і на підтримку Збройних сил.

20% бюджету ми віддаємо на підтримку бійців, на підтримку кордону. Минулого року ми отримали орієнтовно 150 000 гривень туристичного збору від фізичних осіб, які здають житло, і орієнтовно 170 000 гривень — від юридичних осіб. Це незначні кошти для бюджету громади. Якщо цей податок стане обов’язковим, надходження значно збільшаться.

Третій рік туристичний сезон на озері Світязь і загалом у Шацькій громаді проходить в умовах повномасштабної війни. Яка ситуація з укриттями, чи є вони для туристів під час повітряної тривоги?

В нашій громаді не так багато укриттів. Усі вони нанесені на мапу Державної служби з надзвичайних ситуацій і розміщені на сайті селищної ради. Їх недостатньо для кількості туристів, які приїжджають, але вони знаходяться у близькості до пляжів при комунальних закладах Шацької селищної ради. Відсутність коштів у бюджеті наразі не дозволяє будувати нові укриття.

Комфорт відпочинку — йдеться про рятувальні пости, прибирання пляжів, вивезення сміття, каналізацію. Хто контролює ці процеси під час туристичного сезону?

У нас створена комісія з обстеження рятувальних постів. Перед початком сезону ми обстежуємо всі пости. Працюємо з власниками садиб, де вони знаходяться, адже відповідальність за функціонування рятувального поста покладається на суб’єкт господарювання, який надає послуги відпочинку. Навчання рятувальників, облаштування рятувального поста — це постійна робота з ними. Вивезення сміття — це наша відповідальність. Ми підготували полігон для тимчасового зберігання сміття, укладено договори на вивезення сміття, співпрацюємо з готелями та Національним парком.

Що стосується водовідведення, у нас є незавершений проєкт з каналізування — це 100 кілометрів мереж навколо озера Світязь. Проєкт завершується, але ми ще не встигли його прийняти на баланс селищної ради, тому, напевно, він буде на наступний сезон.

Прибирання пляжів — відповідальність Національного парку і бізнесу. Важливо, щоб території були чистими та без сміття.

Громадський порядок на Шацьких озерах — хто за це відповідальний?

Безпека і громадський порядок — це повноваження Національної поліції. Ми цього сезону визначили режим роботи закладів до 23 години, адже діє комендантська година. Поліція працює на основних локаціях: на центральному пляжі, в селі Світязь, в санаторії «Лісова пісня» та інших місцях, де перебувають туристи.

Яким було наповнення бюджету торік, зважаючи на приблизно 100 000 туристів? Це багато чи мало в порівнянні з попередніми роками й куди спрямували ці кошти?

2023 рік був кращий для громади щодо наповнення бюджету, зокрема через військове ПДФО. Зміни, які передбачають перехід цих коштів на центральний рівень, відчутно вплинули на наш бюджет. Тому ми активно працюємо з податковим боргом і бізнесом у літній період, щоб компенсувати ці втрати.

Ми чекаємо туристів. Наші люди готуються цілий рік і мають можливість здавати житло. Для них це наповнення їхніх сімейних бюджетів. Мешканці нашої громади також мають можливість виробляти крафтову продукцію: світязький пончик, рибу, ягоди, гриби.