ліки від гіпертонії

Згідно з новим звітом Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), розповсюдження препаратів для зниження тиску може врятувати 76 мільйонів життів у період з 2023 по 2050 рік. Про це повідомляється на сайті ВООЗ.

Гіпертонія діагностується при артеріальному тиску вище 140/90 мм ртутного стовпа в США або вище 130/80 мм рт. ст. в Європейському союзі. Вона впливає на кожну третю дорослу людину у всьому світі і може призвести до інсульту, серцевого нападу, серцевої недостатності, пошкодження нирок і інших проблем зі здоров’ям.

Кількість людей, які живуть з гіпертонією, подвоїлася з 650 мільйонів до 1,3 мільярда в період з 1990 по 2019 рік. Більшість з них проживають у країнах з низьким та середнім рівнем доходу, і чотири з п’яти пацієнтів з високим тиском не мають доступу до лікування. Збільшення кількості пацієнтів, які приймають препарати від гіпертонії, до рівня розвинених країн також могло б запобігти 79 мільйонам серцевих нападів і 17 мільйонам випадків серцевої недостатності до 2050 року. На прикладі Канади та Південної Кореї, де національні програми призвели до того, що понад 50% потребуючих пацієнтів отримують препарати від гіпертонії.

Ситуацію ускладнює той факт, що майже половина людей з гіпертонією не знають про свій стан. Звіт ВООЗ підкреслює, що профілактика, раннє виявлення та ефективне лікування гіпертонії є одними з найбільш ефективних заходів у сфері охорони здоров’я, при цьому економічні переваги перевищують витрати приблизно в 18 разів.

Також ВООЗ наголошує, що зміна способу життя може запобігти гіпертонії або пом’якшити її прояв. Мова йде про дотримання більш здорової дієти, обмеження споживання солі, відмову від тютюну та алкоголю і регулярну фізичну активність.