бокал вина

Помилкові дослідження призвели до переконання, що помірне вживання алкоголю корисне для здоров’я. Більш точні дослідження не показують жодних переваг у плані довголіття та підкреслюють ризики для здоров’я, такі як рак. Помилкові уявлення на кшталт «французького парадокса» зберігаються, але безпечного рівня споживання алкоголю не існує.

Нові дослідження показують, що віра в користь помірного вживання алкоголю для здоров’я базується на неповноцінних дослідженнях. У цих дослідженнях люди, які вживають алкоголь, часто порівнювалися з колишніми нездоровими алкоголіками, що спотворювало результати.

Новий аналіз 107 досліджень показав, що більш якісні дослідження не виявили жодних переваг помірного вживання алкоголю для тривалості життя. Такі помилкові уявлення, як «французький парадокс», сприяють поширенню цієї віри, незважаючи на ризики для здоров’я, зокрема підвищений ризик розвитку раку.

Протягом багатьох років дослідження показували, що люди, які вживають алкоголь у помірних кількостях, живуть довше і мають нижчий ризик серцево-судинних захворювань та інших хронічних недуг, ніж ті, хто утримується від алкоголю.

Це послужило поштовхом до поширення переконання, що алкоголь у помірних кількостях може бути тонізуючим засобом для здоров’я. Однак не всі дослідження малюють таку райдужну картину, і новий аналіз проливає світло на причини цього. «Просто не існує абсолютно безпечного рівня споживання алкоголю», — сказав доктор філософії Тім Стоквелл.

Дані дослідження, як правило, проводилися на літніх людях і не враховували звички людей пити протягом усього життя. Тому помірно питущі люди порівнювалися з групами «утримувачів» і «епізодично питущих», до яких входили літні люди, що кинули пити або скоротили вживання алкоголю через розвиток різних захворювань.

«У порівнянні з ними люди, які продовжують пити, виглядають набагато здоровішими», — сказав Стоквелл. І в цьому випадку, зазначив він, зовнішність оманлива. Для аналізу Стоквелл і його колеги виділили 107 опублікованих досліджень, в яких за людьми стежили протягом довгого часу і вивчали зв’язок між звичкою пити та тривалістю життя. Коли дослідники об’єднали всі дані, виявилося, що ризик померти протягом досліджуваного періоду у любителів легкої і помірної випивки (тобто тих, хто випивав від одного до двох келихів на тиждень) був на 14% нижчий, ніж у тих, хто утримується.

Однак все змінилося, коли дослідники заглибилися в питання. Було знайдено кілька досліджень «вищої якості», в яких брали участь люди відносно молодого віку (в середньому молодше 55 років) і в яких колишні та періодично питущі люди не розглядалися як «утримувачі». У цих дослідженнях помірне вживання алкоголю не було пов’язане з підвищенням тривалості життя.

Навпаки, в дослідженнях «нижчої якості» помірне вживання алкоголю було пов’язане з більшою тривалістю життя. «Якщо ви подивитеся на найслабші дослідження, — каже Стоквелл, — то саме в них ви побачите користь для здоров’я».

Уявлення про те, що помірне вживання алкоголю веде до довшого і здоровішого життя, існує вже не одне десятиліття. Як приклад, Стоквелл привів «французький парадокс», ідею, популяризовану в 1990-х роках, — що червоне вино допомагає пояснити, чому у французів відносно низькі показники серцевих захворювань, попри рясну, жирну дієту. Цей погляд на алкоголь як на еліксир, здається, «вкоренився» в суспільній уяві, зазначив Стоквелл.

Насправді, за його словами, помірне вживання алкоголю, швидше за все, не продовжує життя людей і, більш того, несе в собі деякі потенційні ризики для здоров’я, включаючи підвищений ризик розвитку деяких видів раку. Саме тому жодна велика організація охорони здоров’я не встановила безризиковий рівень споживання алкоголю.

Раніше дослідження на щурах показало, що змішування енергетичних напоїв з алкоголем може викликати довгострокові проблеми з когнітивними функціями. Це посилює побоювання щодо звичок молодих людей вживати такі коктейлі.