піраміда Хеопса


Велику піраміду Гізи або ж піраміду фараона Хеопса (Хуфу) збудували близько 2560 року до нашої ери. Єдине збережене до наших днів диво Стародавнього світу дуже мало досліджено, попри наявність сучасних технологій. У вівторок, 5 грудня 2023 року археологи планують розшифрувати одну з головних загадок піраміди та дізнатися, що приховується за таємничими дверима всередині не.

Лідером місії буде колишній державний міністр Єгипту з давніх речей археолог Захі Хавасс. Саме він колись виявив ці двері.

“Одна, з двома мідними ручками, розташована у південному вході у другій камері, за 21 сантиметр за цими дверима — друга, а в північному тунелі знаходяться треті двері, також із двома мідними ручками”, — розповів археолог, історик, дослідник давнього Єгипту Хавасс.

Самі двері розташовані в так званій Камері цариці — одній з численних внутрішніх структур піраміди, які археологи вже ретельно вивчили. І навіть просканували простір за однією з них спеціальним зондом з камерою. Так, до речі, вони виявили другу двері.

Куди вони зрештою ведуть — до інших коридорів або ж якихось кімнат, не відомо. Вчені припускають, що за ними можуть бути нові двері.

“Якщо ми знайдемо за північними дверима ще одну, таку саму, як за південними, це буде свідчити про симетрію внутрішнього простору піраміди”, — каже археолог.

Єгиптологи мають намір очистити південну шахту і дуже сподіваються, що двері все-таки відкриються.

“Якщо це станеться, то, можливо, це були символічні двері, через які фараон переходив у Нижній, тобто загробний світ, — припускає Хавасс. — Якщо вона запечатана, нам доведеться звернутися до папірусу Весткар і прочитати, як Хуфу шукав записи бога Тота, які допомогли б йому при проєктуванні його піраміди”.

Раніше археологи знайшли за “шевроном” піраміди Хеопса коридор невідомого призначення.