вітамін DHealthy foods containing vitamin D. Top view

Lancet: вітамін D не захищає дітей від переломів кісток. Додаткові препарати з вітаміном D не збільшують міцність кісток та не запобігають переломам у дітей із дефіцитом вітаміну D. Це виявили вчені з Медичної школи Гарварду, які опублікували дослідження в журналі Lancet Diabetes & Endocrinology.

Близько третини дітей переживають принаймні один перелом до 18 років, що може призвести до інвалідності та/або зниження якості життя. Висловлювалась думка, що додатки вітаміну D можуть запобігти переломам кісток у дітей, але клінічні випробування раніше не проводилися.

У новому дослідженні вчені проаналізували дані дітей з Монголії, де поширений дефіцит вітаміну D. Протягом трьох років майже дев’ять тисяч школярів у віці від 6 до 13 років щотижня отримували пероральні добавки вітаміну D або плацебо. У 95,5% спочатку був дефіцит вітаміну D. Прийом добавок допоміг дітям підвищити рівень вітаміну D до нормального, проте не вплинув на ризик переломів або на міцність кісток, яку виміряли у 1438 учасників за допомогою ультразвуку.

Це високоякісне дослідження стало найбільшою оцінкою прийому добавок вітаміну D серед дітей, яка коли-небудь проводилася. Попри те, що вчені не виявили зв’язку між кількістю переломів та прийомом вітаміну, він не є марним і необхідний дітям для профілактики рахіту.

“Також важливо відзначити, що діти, у яких під час скринінгу у дослідженні було виявлено рахіт, були виключені з участі, оскільки було б неетично запропонувати їм плацебо, тобто порожню підмогу. Таким чином, наші результати мають значення лише для дітей із низьким рівнем вітаміну D, у яких не розвинулися ускладнення з боку кісток”, – підкреслили вчені.