космічний модуль

Франко-італійська технологічна компанія Thales Alenia Space та Італійське космічне агентство планують побудувати невеликий населений комплекс на Місяці. Проєкт багатофункціонального житлового середовища (MPH) наразі лише концепція, хоча в жовтні він вже пройшов перевірку NASA. Зараз йде етап узгодження ланцюгів постачання та розробки складної інфраструктури, необхідних для створення місячної бази.

Запропонована концепція виглядає дуже просто – це, по суті, металевий циліндр на шарнірних ніжках з сонячними батареями, комунікаційною антеною та маленьким прапорцем. Проте в майбутньому місячний комплекс має стати не лише блискучим будиночком для відпочинку, але й чимось більшим.

MPH повинен захищати астронавтів від інтенсивної, безперервної космічної радіації, а також від екстремальних температур на місячній поверхні, які коливаються від 120°C вдень до –130°C вночі або у тіні. На базі планується встановити систему життєзабезпечення з запасом повітря та води на кілька днів і стабільною, придатною для життя температурою.

Комплекс має бути підключений до джерела живлення, здатного підтримувати середовище проживання протягом місячної ночі, невразливого до руйнівного місячного пилу, а також сумісного з іншим обладнанням, необхідним для завершення будівництва бази. Дизайн конструкції наразі не обговорювався, пише New Atlas.

Нагадаємо, раніше компанія Thales Alenia Space займалась розробкою житлового модуля I-HAB, який планується запустити у 2026 році. У вимогах до модуля говорилося про необхідність забезпечити житловий та робочий простір для чотирьох астронавтів на строк від 30 до 90 днів. Проєкт передбачає камбуз, системи гігієни та утилізації відходів, тренажери, сховище вантажів і ресурсів, холодильне обладнання, повітряні шлюзи, робочі місця, монітори та пульти управління. IHAB планується запускати за допомогою ракети-носія NASA Space Launch System.