Льодовик Кадман

Британські гляціологи з Університету Лідса, спеціалісти з вивчення льодів, зафіксували стрімке танення великого льодовика Кадмана на заході Антарктичного півострова.

За результатами аналізу супутникових знімків, з листопада 2018 по травень 2021 року льодовик Кадмана відступив на 8 км через те, що шельфові льоди, що його відділяли від моря, розрідилися та обвалилися. Вчені стверджують, що шельфовий льодовик діяв як контрфорс, не дозволяючи береговим льодовим масам наблизитися до води.

Позбувшись стримуючого буфера, льодовик Кадмана подвоїв швидкість скидання льоду в океан, яка на сьогодні становить 2,16 млрд тонн щорічно.

“Ми були здивовані швидкістю, з якою Кадман перетворився з очевидно стабільного в льодовик, де ми спостерігаємо раптове погіршення стану та значну втрату льоду”, – підкреслив керівник наукової групи Бенджамін Уолліс.

На думку вчених, льодовик Кадмана зараз перебуває в стані “суттєвого динамічного дисбалансу”. Лід на льодовику продовжує ставати все тоншим, при цьому висота над рівнем моря знижується зі швидкістю приблизно 20 метрів щороку, що порівняно з висотою п’ятиповерхової будівлі.

Вважається, що швидкі динамічні зміни в льодовиковій системі Кадмана спровокували несподівано високі температури океанської води на початку 2018/19 року у навколишній області західної частини Антарктичного півострова. Переломний момент відбувся у 2018 році через прихід надзвичайно теплої океанської води, через яку шельфовий льодовик відокремився від дна. Це призвело до того, що льодовик Кадмана збільшив витрати льоду на 28% за 13 місяців.

Гляціологи відзначили, що сусідні з Кадманом льодовики Функ і Левер залишаються відносно стабільними. Це можна пояснити наявністю підводних гребенів на глибині від 200 до 230 метрів. Ці скелі діють як захисний бар’єр, відводячи теплу воду від берегів.