стрічка боротьби зі СНІДом

СНІД може бути викорінений до 2030 року, якщо буде збільшено обсяг коштів, виділених на боротьбу з цим захворюванням, і будуть ефективно захищені права людини. Експерти Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу (UNAIDS) випустили новий звіт, в якому йдеться, що людство знаходиться на роздоріжжі: від світових лідерів залежить, чи зможуть вони виконати своє зобов’язання покінчити зі СНІДом як загрозою здоров’ю до кінця десятиліття.

Висновки звіту особливо актуальні у зв’язку з проведенням цього тижня в Німеччині Всесвітньої конференції зі СНІДу (AIDS 2024).

“У нас є всі методи, щоб повністю захиститися від ВІЛ. І немає жодних причин для того, щоб люди з ВІЛ зазнавали дискримінації в повсякденному житті, наприклад, у лікарських кабінетах, тому що ефективна терапія повністю захищає від передачі вірусу”, – зазначає професор Крістоф Шпіннер з Мюнхенського університету.

Форум у Мюнхені – глобальна платформа для просування заходів з боротьби з епідемією ВІЛ, в роботі якої беруть участь політики, науковці, лікарі, пацієнти та громадські діячі.

З майже 40 мільйонів людей, що живуть з ВІЛ по всьому світу, близько чверті не отримують життєво необхідного лікування. Щохвилини від причин, пов’язаних зі СНІДом, помирає одна людина.

“Рішення і політичний вибір, який світові лідери зроблять цього року, визначать долю мільйонів”, – підкреслюють автори звіту ООН.

Якщо забезпечити достатні та стабільні ресурси для боротьби зі смертельною епідемією, то до 2050 року кількість людей з ВІЛ, які потребують довічного лікування, складе близько 29 мільйонів осіб.

Якщо коштів буде виділятися недостатньо, їх кількість зросте до 46 мільйонів.