бокал вина

Нові дослідження показують, що раніше вчені помилялися щодо безпечності й навіть користі помірного вживання алкоголю. Експерти проаналізували 107 досліджень. Вони виявили, що в цих дослідженнях порівнювали людей, які регулярно вживають алкоголь, з тими, хто не п’є зовсім або робить це рідко. Проте не враховували, що багато хто став прихильником тверезого способу життя через проблеми зі здоров’ям. Таким чином, серед тих, хто утримується від алкоголю і тих, хто п’є рідко, значна кількість хворих людей, а отже середній рівень здоров’я в цій групі нижчий, ніж заявлено.

За словами доктора Тіма Стоквелла, твердження, що малі дози алкоголю корисні для здоров’я — лише маркетинговий хід виробників. Їм вигідні подібні дослідження, в яких доводиться безпечність спиртного.

«Ця ідея вплинула на національні рекомендації щодо вживання алкоголю, оцінки тягаря хвороб, пов’язаних з алкоголем, у всьому світі та стала перешкодою для вироблення ефективної політики у сфері алкоголю і громадського здоров’я», — підкреслив Стоквелл.

Колишній головний лікар Англії Саллі Девіс також заявила, що безпечного рівня споживання алкоголю не існує. Її точка зору підтверджена великим дослідженням, опублікованим у 2018 році. Алкоголь призвів до 2,8 млн смертей у 2016 році. Він був провідним фактором ризику передчасної смерті та інвалідності серед осіб у віці від 15 до 49 років, а також сприяв розвитку раку.