жінка зі смартфоном

Чотири роки тому весь світ опинився в полоні страху перед синім світлом екранів гаджетів. Причиною для занепокоєння стало науково обґрунтоване пригнічення вироблення мелатоніну в організмі людей у вечірній та нічний час, чому сприяло синє світло екранів смартфонів, комп’ютерів і телевізорів. Тепер же з’ясувалося, що синє світло від гаджетів також шкідливо впливає на шкіру.

Вже є наукові роботи, які виявляють суттєвий вплив синього світла на пігментацію шкіри. Синє світло посилює вироблення меланіну, що для більшості людей навряд чи матиме значення. І все ж, дані показують, що синє світло сильніше впливає на людей з темною шкірою і тому більш небезпечне для них у цьому плані, а також може спровокувати посилену пігментацію шкіри у громадян з гіперактивним виробленням меланіну. Плями на шкірі обличчя, до якого ми підносимо смартфон, очевидно, не найкраща прикраса, тому для людей з чутливою шкірою слід враховувати цю особливість синього світла.

Також синє світло може руйнувати колаген (структурний білок) у складі шкіри, що веде до появи зморшок. Вчені встановили явний зв’язок між синім світлом смартфона і появою зморшок, проте вона проявляється тільки при досить близькому і безперервному «опроміненні». Наприклад, необхідно одну годину тримати увімкнений смартфон на відстані 1 см від шкіри. Відсунувши смартфон від обличчя на 10 см, ми знижуємо негативний ефект від світла в 100 разів. Інакше кажучи, при звичайному використанні гаджетів це не така вже велика небезпека для здоров’я шкіри. Але тут також слід нагадати, що є люди з підвищеною чутливістю.

Третій фактор впливу синього світла на шкіру непрямий. Це вже набита тема пригнічення вироблення мелатоніну — гормону, який відіграє ключову роль у процесі засинання. Проблеми зі сном обернуться проблемами зі шкірою. Нестача сну, стрес перед сном — соціальні мережі, ігри та інше спровокують запальні процеси в організмі та виллються у погіршення стану шкіри аж до видимих уражень. Вимкнення синього світла в цьому випадку не допоможе. Необхідно розуміти і приймати гігієну використання гаджетів перед сном.

В інших двох випадках людям з чутливою шкірою можуть допомогти косметичні засоби захисту широкого спектра. Синє світло буде лише частиною проблеми догляду за шкірою, але це все ще обговорюване питання. Досліджень про користь косметики для захисту громадян від світла екранів гаджетів немає. Очевидна користь є тільки для виробників косметики, але це вже інша історія.