спалахи на Сонці

Магнітні бурі на Землі найближчими днями можуть бути сильнішими, ніж припускалося раніше. За словами спеціалістів, магнітні бурі можуть досягти рівня G4 при максимально можливому G5. Вони не виключають виникнення полярних сяйв, проте спостерігати за ними буде вкрай складно, оскільки на півночі триває полярний день.

У понеділок, 29 липня, вчені зафіксували на Сонці спалах класу X1.5, який увійшов до двадцятки найпотужніших спалахів цього року. Тоді експерти попередили, що це призведе до виникнення на Землі магнітних бурь класу G3.

Магнітні бурі класифікуються за п’ятибальною шкалою. Бурі рівня G1 майже не впливають на роботу електроніки, тоді як бурі класу G3 можуть призводити до збоїв в енергосистемах і супутниковому зв’язку. Найбільш небезпечні бурі рівня G5 можуть викликати серйозні проблеми з електричними мережами та супутниковою навігацією.

Сильні магнітні бурі також можуть негативно впливати на здоров’я людей, викликаючи головний біль, слабкість, стрибки тиску та безсоння. Це пов’язано з уповільненням капілярного кровотоку та кисневим голодуванням тканин при коливаннях магнітного поля.