людина у масці


З початку грудня боснійську столицю періодично окутує токсичним димом. Це значною мірою пов’язано з використанням вугільних електростанцій. Якість повітря тут настільки погана, що Сараєво вже два дні поспіль посідає перше місце у списку найбільш забруднених міст світу, повідомляє Швейцарська компанія IQAir, яка складає список у режимі реального часу.

У середу був опублікований індекс якості повітря, або AQI, на рівні 301, що відноситься до категорії “дуже шкідливо”. Друге місце займає індійське місто Калькутта з показником AQI, рівним 239.

Це не нова проблема. Протести місцевих мешканців розпочалися ще у 2020 році. Тоді експерти заявили, що забруднення повітря на Балканах частково викликане використанням вугільних електростанцій та старих автомобілів.

Влада Сараєва обіцяла зробити місто безвуглецевим до 2035 року. Але через кризу вартості життя люди продовжують використовувати більш дешеве тверде паливо для опалення будинків і не можуть змінити автомобілі.

“Я не вважаю, що потрібно носити маски, тому що найнебезпечніша частина забруднення повітря, тобто так званий ‘дрібний пил’, – це PM 2,5 та PM 1,0, які легко проходять через будь-яку маску та потрапляють до легеневого бар’єра, подолати легеневий бар’єр та потрапити до кровоносної системи, незалежно від того, чи маємо ми маску, чи ні”, – сказав доктор Харун Дрлевич.

Боснійська столиця входить до числа 100 інших міст, яким Європейський Союз допомагає досягти нульових викидів. Зараз Брюссель розробляє плани дій та інвестицій для досягнення кліматичної нейтральності у всіх секторах.