Світ

Впливова група інституціональних інвесторів закликала уряди провідних країн усунути політичні бар’єри для залучення інвестицій на суму 275 трильйонів доларів. Гроші потрібні для порятунку клімату планети та впровадження зеленого енергетичного переходу до 2050 року, повідомляється у звіті організації Net Zero Asset Owner Alliance (NZAOA).

Наразі інвестиційним групам, до складу якої входять компанії Allianz, Axa, а також Пенсійна система держслужбовців Каліфорнії, належать активи на суму 11 трильйонів доларів. Значні обсяги інвестицій будуть необхідні світовій економіці для подолання залежності від видів пального, що видобуваються, і переходу до низьковуглецевого майбутнього. Для цього владам потрібно розробити більш чітку та рішучу політику у сфері переходу до відновлюваних джерел енергії (ВІЕ).

Зараз країни, які взяли на себе зобов’язання досягти нульових викидів парникових газів, поки далекі від втілення стратегії. Так, 20 вересня прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив про відкладення остаточних строків заборони на продаж нових бензинових і дизельних автомобілів.