паркан із сонячних панелів

Сонячні панелі настільки здешевіли, що в Європі використовують їх як огорожу. Зараз це поширено в Німеччині та Нідерландах, але поступово починає з’являтися і в інших країнах, пише Financial Times.

Реагуючи на великий попит на сонячні панелі в Європі, китайські виробники активно освоюють цей ринок. В результаті утворилося перевиробництво, що призвело до зниження цін, пише delfi.lv.

Звичайно, сонячні панелі захоплюють менше сонячного світла, якщо їх використовувати як огорожу, а не на даху, але таке розташування може привести до значних економічних заощаджень на установці, стверджують аналітики та господарства в соціальних мережах.

“Це результат здешевлення сонячних панелей”, – говорить Дженні Чейз, старший аналітик з сонячної енергії в Bloomberg NEF. “Оскільки витрати на установку – праця, будівельні матеріали та інші фактори – становлять основну частину вартості установки сонячних панелей, це цілком логічно”.

“Навіщо ставити паркан, якщо можна просто встановити сонячні панелі в ряд, навіть якщо вони не спрямовані на сонце”, – вказує керівник досліджень клімату в BNP Paribas Exane Мартінс Брох. “Якщо самі панелі надзвичайно дешеві, єдине обмеження – це витрати на установку”.

За оцінками Міжнародного енергетичного агентства, до кінця цього року обсяг поставок сонячних панелей досягне 1 100 гігават, що втричі перевищує поточний попит. Цьому напряму сприяє зростання виробництва в Китаї.

Проте один з найбільших у світі виробників панелей, компанія Longi Green Energy Technology, нещодавно оголосила про звільнення тисяч працівників – це пов’язано з перевиробництвом, що змусило скоротити виробництво.