Реджейп Тейп ЕрдоганTurkish president Recep Tayyip Erdogan looks on during his meeting with his counterpart Serbian President Aleksandar Vucic in Belgrade on September 7, 2022. (Photo by Andrej ISAKOVIC / AFP) (Photo by ANDREJ ISAKOVIC/AFP via Getty Images)

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган повідомив, що Анкара продовжує підтримувати мирне врегулювання повномасштабного російського вторгнення в Україну і готова запропонувати площу для відповідних переговорів.

Ердоган підкреслив підтримку Туреччиною незалежності, суверенітету, безпеки та територіальної цілісності України, а також бажання захистити “права та інтереси наших кримсько-татарських співвітчизників”.

“Попри те, що ми увійшли в третій рік війни і незважаючи на всі наші зусилля, не було досягнуто достатнього прогресу на шляху до встановлення миру. Я залишаюся прихильником того, що дипломатії та діалогу необхідно дати шанс закінчити війну справедливим і тривалим миром”, – додав він.

У зв’язку з цим президент Туреччини закликав розпочати спільну роботу над “визначенням загальних параметрів миру” і завірив, що в цьому контексті Анкара “принципіально підтримує” запропоновану Україною “формулу миру”. Далі Ердоган згадав про те, як Туреччина допомогла реалізувати Чорноморську зернову ініціативу, з якої Росія вийшла влітку 2023 року.

“З іншого боку, ми готові знову запропонувати стіл переговорів, який ми раніше організували в Стамбулі для розвитку миру”, – додав він.