японка

Японська влада намагається переконати людей та компанії перейти на чотириденний робочий тиждень, щоб вирішити проблему нестачі робочої сили, однак ця ініціатива залишається непопулярною. Про це повідомляє Associated Press із посиланням на Міністерство праці та Міністерство охорони здоров’я країни.

Японський уряд вперше висловився на підтримку скорочення робочого тижня у 2021 році, однак ця концепція набирає популярність повільно. Лише близько 8% компаній у Японії дозволяють співробітникам брати три та більше вихідних на тиждень, тоді як 7% надають своїм працівникам один вихідний, передбачений законом.

Співробітники японських компаній також неохоче переходять на чотириденний графік. Зокрема, з 63 тисяч працівників Panasonic Holdings Corp., які мають право працювати лише чотири дні на тиждень, лише 150 співробітників вирішили перейти на нього. За оцінкою AP, це пов’язано з «культурою трудоголічного стоїцизму» в Японії.

Крім чотириденного робочого тижня, влада Японії просуває й інші гнучкі умови, зокрема обмеження на понаднормову роботу та щорічну оплачувану відпустку.

У серпні The Arabian Post повідомила, що проєкт чотириденного робочого тижня для державних службовців планують запустити в Дубаї. Ініціатива під назвою «Наше гнучке літо» мала відбутися з 12 серпня по 30 вересня 2024 року і поширитися на 15 державних установ.

Влада Дубая вважає, що цей крок має допомогти знизити споживання енергії в державних установах та надати співробітникам більше часу для відпочинку.