Урсула фон дер Ляйен і Володимир Зеленський

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен здійснила неоголошений візит до Києва в суботу, 4 листопада. Про це повідомив у своєму Telegram-каналі депутат Верховної Ради Ярослав Железняк, передає dw.com.

Очікується, що голова Єврокомісії виступить з промовою в українському парламенті. Візит Урсули фон дер Ляйен до Києва відбувається перед доповіддю ЄС щодо досягнутого прогресу України на шляху підготовки до вступу до Євросоюзу. Ця доповідь має бути представлена 9 листопада.

У планах також передбачається зустріч Урсули фон дер Ляйен з президентом України Володимиром Зеленським, на якій буде обговорено підготовку України до вступу в ЄС. Вранці 3 листопада український лідер зустрів голову Єврокомісії на залізничному вокзалі в Києві, куди та прибула поїздом з Польщі. Після цього вони разом нагородили медалями працівників Українських залізничних доріг.

Як зазначила фон дер Ляйен, її візит до Києва має стати знаком “натхнення та схвалення” для України, яка прагне до членства в Євросоюзі та захищається від російської агресії, та показати, що Європа “невідворотно підтримує” її. За даними агентства dpa, голова Єврокомісії має намір обговорити з українською стороною фінансову та військову допомогу від ЄС, а також санкції щодо Росії.

Це вже шостий візит голови Єврокомісії в Україну з початку війни. Зазначається, що у планах голови ЄК знову відвідати Київ не повідомлялося заздалегідь з міркувань безпеки.

Нагадуємо, літом 2022 року Україна отримала офіційний статус кандидата на вступ до ЄС. Однак для розширення Євросоюзу потрібна згода всіх 27 його членів. Умовою для позитивного рішення має бути виконання Україною семи вимог з боку ЄС. Зокрема, йдеться про реформи у сфері судової системи, конкретно: процесу відбору суддів Конституційного суду, а також про боротьбу з корупцією, особливо на найвищому рівні.