логотип Google

Британські споживачі подали позов проти компанії Google на суму 8,7 мільярда доларів через її домінування на ринку інтернет-реклами.

У документі, поданому до Апеляційного трибуналу з питань конкуренції, компанію обвинувачують в порушенні закону про конкуренцію завдяки перевагам на ринку пошукових систем, що призводить до підвищення цін для рекламодавців. Вищі витрати в кінцевому підсумку переносяться на споживачів у вигляді підвищення вартості послуг та товарів.

“Домінування Google в пошукових системах фактично призвело до підвищення цін для споживачів”, – зауважила споживачка Ніккі Стопфорд. – Незважаючи на рішення на найвищому рівні в Європі та скарги в США, Google продовжує маніпулювати ринком пошукових систем, щоб збирати більше грошей від рекламодавців”.

“Це відкрите порушення закону про конкуренцію, за яке платять споживачі”, – підкреслила вона. Метою позову є “притягнути компанію до відповідальності за багаторазові порушення закону та повернути гроші споживачам”, уточнила Стопфорд.

Зазначається, що Управління з захисту конкуренції та ринків Великобританії раніше висловлювало занепокоєння стосовно домінування Google в рекламному просторі мобільного пошуку та продовжує розслідування, що стосується можливих антиконкурентних дій компанії в цій сфері. За даними управління, Google за замовчуванням встановлено як пошукову систему на 94% мобільних пристроїв у країні.

Представник Google заявив, що компанія “буде рішуче виступати проти позову”, назвавши його “спекулятивним і авантюрним”. Споживачі використовують Google через його зручність, додав він.