демонтаж радянської зірки на монументі "місто-герой Київ"

Демонтаж відбувався на Галицькій площі. Її перейменували в Галицьку 9 лютого, до цього вона називалася площею Перемоги. Міські служби почали видаляти радянські зірки у вересні, спочатку з боків. Тоді ж вони позбулися напису російською мовою та змінили рік початку Другої світової війни з 1941 на 1939 рік. А у квітні минулого року від стели зняли два бронзові ордени із зображенням Володимира Леніна, повідомляє bbc.com.

Декомунізація в Україні розпочалася у 2014 році, а у квітні цього року президент України Володимир Зеленський підписав закон, згідно з яким заборонено називати географічні об’єкти на честь дат, осіб і подій, пов’язаних із російською чи радянською історією.

Минулого року BBC на підставі відкритих даних підрахувала, що з початку повномасштабної війни в Україні було знесено не менше 80 пам’ятників радянського періоду. У 2022 році в Україні було розібрано не менше 28 пам’ятників російському поету Олександру Пушкіну.

Росія багаторазово критикувала українську владу, великий резонанс викликало зняття радянського герба з пам’ятника “Батьківщина-Мати“. Замість нього українська влада встановила тризуб – символ Незалежної України.