будівля

Голова Військового комітету НАТО, адмірал Роб Бауер вважає, що операція ЗСУ в Курській області створила стратегічну проблему для кремлівського правителя Володимира Путіна. Про це високопосадовець НАТО сказав в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна“, повідомляє eurointegration.com.ua.

Коментуючи хід війни РФ проти України, Бауер зазначив, що на сьогодні в обох сторін однакові проблеми, зокрема кадрові, проблеми з навчанням новобранців, а також пошук нових можливостей та боєприпасів.

Бауер прогнозує, що «коли настане відповідний момент – і це оцінювальне судження – росіяни спробують наступати, а Україна розглядатиме контрнаступи».

«Курськ – це хороший приклад контрнаступу, де Україна просунулась. Вперше з 1941 року іноземна держава опинилася на російській землі! Це стратегічна проблема для Росії. І це також створює операційні проблеми через логістичні лінії, що проходять через Курськ», – констатував високопосадовець.

Водночас він зазначив, що в результаті курського контрнаступу для України «є низка успіхів», хоча «деякі речі, ймовірно, відбуваються не так, як планувалося».

«Можливо, Україна очікувала відведення додаткових військ із Донбасу в Курську область. Але це сталося не так, як, мабуть, усі думали», – вважає Бауер.

Він також пояснив, що операцію в Курській області РФ потрібно «розглядати багатошарово: на стратегічному, оперативному та тактичному рівнях».

«Якщо дивитися на стратегічному рівні, то Україна створює для Росії стратегічну дилему. Коли Путін говорить, що він захищає батьківщину, йому це не вдається, адже Україна зараз на російській території. Це погано. Тому я вважаю, що це розумний крок України. Також це призвело до дискусії в Росії про те, що ми робитимемо далі, чи будемо переорієнтовуватися з Донбасу на Курськ», – додав Бауер.

Водночас він констатував, що на Донбасі росіяни «повільно і з великими втратами просуваються вперед».

«Це не величезні досягнення, але це прогрес. І Україна продовжує дуже мужньо і здебільшого ефективно захищатися», – сказав він.