фільм "20 днів в Маріуполі"

Понад сто постійних представників держав в ООН і журналістів у понеділок переглянули документальний фільм “20 днів у Маріуполі“, в якому троє журналістів Associated Press стежать за облогою російською армією українського морського портового міста протягом перших днів війни.

Постійний представник Великобританії при ООН Барбара Вудворд, яка була одним з організаторів показу, відзначила важливість фільму, оскільки “вторгнення Росії в Україну погрожує тому, за що виступає ООН: міжнародному порядку, в якому суверенітет і територіальна цілісність всіх країн є основоположними“.

“Ми хочемо підтвердити нашу відданість цінностям ООН, і саме тому ми вирішили показати цей дуже важливий документальний фільм”, – сказала вона, вітаючи глядачів у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку.

Показ фільму відбувся на початку 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН і за тиждень до прибуття світових лідерів на щорічну зустріч, де, як очікується, понад 18-місячна війна в Україні стане в центрі уваги, особливо з огляду на те, що президент України Володимир Зеленський повинен виступити особисто вперше. Постійний представник США при ООН Лінда Томас-Грінфілд, друга ведуча, сказала, що фільм “20 днів у Маріуполі” документує “жахи агресивної війни, розпочатої президентом Росії Володимиром Путіним”.

“Ми зібралися тут сьогодні, щоб свідчити ці жахи та підтвердити нашу відданість справедливості і миру”, – сказала вона. “Ми повинні продовжувати закликати Росію до відповідальності за її злочини. Ми повинні продовжувати підтримувати український народ у цей важкий для нього час”. Документальний фільм змонтований на основі 30 годин відеоматеріалів, знятих журналістом AP Мстиславом Черновим і його колегами в Маріуполі після вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року та облоги міста. У ньому розповідається про бої на вулицях, велике навантаження на мешканців і медиків Маріуполя, напади, в результаті яких загинули вагітні жінки, діти та інші люди.

Це перший повнометражний фільм Мстислава Чернова, найважливіша журналістська і документальна робота.

Прем’єра фільму відбулася цього року на кінофестивалі “Санденс” в США, де він отримав приз глядацьких симпатій в категорії “Документальний фільм про світ“. Після цього фільм брав участь в декількох великих кінофестивалях, таких як данський CPH DOX, канадський Hot Docs і український Docudays UA International Documentary Human Rights Film Festival, де він отримав головний приз.

Репортажі Associated Press з Маріуполя викликали гнів Кремля. Постійний представник Росії при ООН Василь Небензя на засіданні Ради Безпеки в перші дні облоги стверджував, що фотографії наслідків ракетного удару по пологовому будинку були постановочними.

Облога завершилася 20 травня 2022 року здачею в полон невеликої групи українських бійців на металургійному комбінаті “Азовсталь“. Місто було зруйноване, загинуло близько 25 000 осіб.

Український комітет “Оскар” розгляне висування “20 днів у Маріуполі” на 96-ту премію “Оскар” від України в номінації “Найкращий міжнародний художній фільм“.