Шнобелевська премія

В Гарварді були оголошені імена лауреатів “Шнобелевської премії 2023” (Ig Nobel Prize). Редакція журналу з гумористичною науковою спрямованістю Annals of Improbable Research вручає ці премії вже 33 роки. “Шнобелевські премії” вручаються за найсумнівніші досягнення в різних галузях науки, які “спочатку смішать, а потім змусять задуматися”.

Церемонія вручення премій відбулася у форматі онлайн.

В галузі хімії та геології “Шнобелевська премія” була присуджена Яну Заласевичу (Польща, Великобританія) за пояснення, чому багато вчених люблять лизати камені.

Література

В галузі літератури премію отримав колектив дослідників із Франції, Великобританії, Малайзії та Фінляндії за вивчення відчуттів людей, які повторюють одне слово багато, багато, багато, багато, багато, багато, багато разів.

Машинобудування

У галузі машинобудування премію отримали інженери з Індії, Китаю, Малайзії та США за оживлення мертвих павуків для використання їх як механічних інструментів захоплення.

Громадське здоров’я

У галузі громадського здоров’я премію отримав вчений Сьон-Мін Парк за винахід Стенфордського туалету – пристрою, в якому використовуються різні технології, включаючи тест-смужку для аналізу сечі, систему комп’ютерного зору для аналізу дефекації, парний датчик анального відбитка, з камерою ідентифікації та телекомунікаційним каналом – для моніторингу та швидкого аналізу речовин, що виділяються людиною.

Комунікації

У галузі комунікацій премію було присуджено колективу вчених з Аргентини, Іспанії, Колумбії, Чилі, Китаю та США за вивчення ментальної діяльності людей, які вміють говорити задом наперед.

Медицина

Премії в галузі медицини отримали вчені з США, Канади, Македонії, Ірану та В’єтнаму за використання трупів для дослідження того, чи однакова кількість волосся в кожній з двох ніздрів людини.

Харчування

Премії в галузі харчування отримали вчені з Японії за експерименти з визначення того, як електрифіковані палички для їжі та соломинки для пиття можуть змінити смак їжі.

Освіта

В галузі освіти премію отримав колектив дослідників з Китаю, Канади, Великобританії, Нідерландів, Ірландії, США, Японії за методичне вивчення нудьги вчителів і учнів.

Психологія

Премію в галузі психології отримали американські вчені за експерименти на міській вулиці, під час яких виявлялося, скільки перехожих зупиняються, щоб подивитися вгору, коли бачать незнайомців, які дивляться вгору.

Фізика

Премію в галузі фізики отримали вчені з Іспанії, Галісії, Швейцарії, Франції, Великобританії за вимірювання ступеня впливу сексуальної активності анчоусів на перемішування океанської води.