мавпи

У “міні-місті” планують розмістити близько 30 тисяч мавп. План щодо створення найбільшого в США об’єкта для розведення мавп для медичних досліджень спричинив гнів захисників прав тварин і деяких місцевих мешканців, повідомляє zn.ua з посиланням на The Guardian.

Компанія Safer Human Medicine вирішила побудувати комплекс вартістю 396 мільйонів доларів на площі 200 акрів на території штату Джорджія. Компанія обіцяє, що мавпи будуть утримуватися в безпечних умовах, не поширюватимуть хвороб навколо і харчуватимуться свіжими місцевими продуктами.

Протягом наступних 20 років об’єкт може зібрати мега-стадо з приблизно 30 тисяч довгохвостих макак – виду, поширеного в Південно-Східній Азії. Населення міста Бейнбрідж, де планують розмістити комплекс, становить 14 тисяч людей.

Захисники тварин закликають відмовитися від будівництва, стверджуючи, що розведення приматів для медичних випробувань є жорстоким і малоефективним у розробці нових методів лікування людей через різницю між видами.

Переважна більшість медичних випробувань на тваринах проводиться на гризунах, і лише близько 1% припадає на приматів, але практика проведення експериментів на найближчих родичах людини давно викликає сперечання. У 2015 році Національні інститути здоров’я заявили, що більше не будуть підтримувати біомедичні дослідження на шимпанзе. Однак, фахівці закликають переходити на альтернативні методи, наприклад, використання штучного інтелекту.