папуги

На початку 2024 року в країнах Європейського Союзу зросли випадки орнітозу або пситакозу — бактеріальної інфекції, також відомої як “папужна лихоманка”. Внаслідок цієї хвороби п’ятеро мешканців європейських країн померли. Станом на 5 березня випадки папужної лихоманки виявлені в Австрії, Данії, Німеччині, Швеції та Нідерландах.

Про це повідомляє веб-сайт Всесвітньої організації охорони здоров’я.

“У лютому 2024 року Австрія, Данія, Німеччина, Швеція та Нідерланди повідомили через Систему раннього попередження та реагування (EWRS) Європейського союзу про зростання випадків орнітозу, спостерігалося у 2023 році та на початку 2024 року, особливо помітного з листопада — грудня 2024 року. Також зареєстровано п’ять смертей. У більшості випадків повідомлялося про контакт хворих з дикими та/або домашніми птахами”, — йдеться у повідомленні.

Що викликає лихоманку

“Папужну лихоманку” викликають бактерії родини хламідій (Chlamydophila psittaci), які зустрічаються у різних диких і домашніх птахів. Заражені особини не завжди виглядають хворими, але вони виділяють ці бактерії, коли дихають або виділяються. Зараження людини відбувається переважно при контакті з виділеннями інфікованих птахів; передусім хворі працівники птахівництва, ветеринари, власники домашніх птахів.

За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань США, люди зазвичай заражаються “папужною лихоманкою”, вдихаючи забруднений бактеріями пил від виділень інфікованих птахів. Також людина може захворіти після укусу інфікованого птаха. Передача вірусу від людини до людини можлива, але зустрічається рідко.

Які симптоми

У більшості пацієнтів з орнітозом захворювання протікає у легкій формі. Симптоми виявляються через 5-14 днів після контакту з хворою птахою і можуть викликати головний біль, м’язовий біль, сухий кашель, лихоманку та озноб. Лікується орнітоз за допомогою антибіотиків, інфекція рідко буває смертельною для людини.

Яка статистика в країнах

Щодо статистики по країнах, де сталася епідемія, в Австрії, де зазвичай щорічно реєструється два випадки цього захворювання, було повідомлено про 14 підтверджених випадків у 2023 році та ще чотирьох у цьому році (станом на 4 березня). Вони не пов’язані між собою, і жоден з пацієнтів не повідомляв про поїздки за кордон або контакт з дикими птахами.

У Данії зазвичай річно реєструється від 15 до 30 випадків захворювання. Більшість пов’язані з контактом з домашніми птахами або так званими гончарними голубами, яких розводять для перегонів. Станом на 27 лютого в країні зареєстровані 23 підтверджені випадки орнітозу, але представники громадського здоров’я підозрюють, що фактична кількість значно вища, повідомили в ООН.

З хворих на “папужну лихоманку” в Данії 17 осіб потрапили в лікарню, у 15 розвинулася пневмонія, четверо померли. Відомо, що принаймні один з пацієнтів контактував з домашніми птахами. Тим часом 12 хворих заявили, що контактували з дикими птахами переважно через годівниці. У трьох випадках пацієнти не мали контактів з птахами.

У Німеччині у 2023 році було зареєстровано 14 підтверджених випадків орнітозу. У цьому році було ще п’ять. Майже у всіх хворих розвинулася пневмонія, 16 госпіталізовані. З 19 пацієнтів п’ятеро мали контакти з хворими домашніми птахами чи курками.

У Швеції наприкінці листопада та на початку грудня було зареєстровано надзвичайно велику кількість випадків орнітозу — 26. У цьому році — 13 випадків.

Також за даними ООН, в Нідерландах спостерігається зростання захворюваності: з кінця грудня 2023 року по 29 лютого 2024 року зареєстровано 21 випадок. Зазвичай в цій країні реєструється близько дев’яти випадків на рік. Усі пацієнти були госпіталізовані, одна людина померла. Восьмеро повідомили про відсутність контактів з птахами, сім контактували з послідом домашніх птахів і шість контактували з послідом диких птахів.