Влада України заборонила депутатам та чиновникам виїзд за кордон, поки не буде дороблено законодавство, що регулює командировки, повідомляє “Українська правда” із посиланням на джерело в офісі президента.

“Це правда, що всім депутатам та чиновникам заблокували виїзд з України. Люди втратили зв’язок з реальністю. Зараз відповідні органи будуть дуже ретельно перевіряти документи про командировки, запрошення, маршрут та таке інше. Щоб не було такого, що командировка в Вільнюс, а люди повертаються через Хорватію, де ще тиждень затримуються”, – заявив джерело.

Розмовник видання також додав, що незабаром буде дороблено постанову, що регулює командировки та відпустки за кордоном для військових.

Верховна Рада України 27 липня проголосувала за позбавлення мандата депутата від партії “Слуга народу” Юрія Арістова, який їздив відпочивати на Мальдіви під час війни. Незабаром після цього СБУ повідомила, що стосовно Арістова розпочато кримінальне провадження за статтею про службовий підробіток (частина 1 статті 366 КК України). За версією відомства, у документах про його службову командировку були зазначені неправдиві відомості про термін, мету та країну виїзду.

У січні 2023 року Рада національної безпеки і оборони України заборонила виїзд чиновників за кордон. Згідно з рішенням РНБО, у період мобілізації та воєнного стану держслужбовці можуть виїжджати за межі України лише в службові командировки.