Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський, виступаючи у п’ятницю, 6 вересня, на засіданні Контактної групи з питань оборони України, яка проходить на авіабазі НАТО Рамштайн у Німеччині, заявив, що наразі під контролем ЗСУ перебуває понад 1,3 тис. кв. км території Курської області РФ, що включає приблизно 100 населених пунктів.

“Значна частина цієї території була залишена російськими військами. Вони просто втекли, коли побачили наближення наших військ. Значна частина території була взята під контроль нашими військами в ході бою”, – сказав Зеленський.

За словами Зеленського, за перший місяць боїв у Курській області російські війська втратили близько 6000 солдатів вбитими та пораненими, а також десятки тисяч російських військовослужбовців в інших зонах бойових дій.

Зеленський підкреслив, що бойові дії ЗСУ в Курській області призвели до зриву планів командування армії РФ щодо нової наступальної операції на місто Суми.

Водночас Зеленський зазначив, що, поки ЗСУ просуваються в Курській області, російська армія продовжує наступ в Україні. “Найбільш боєздатні підрозділи російської армії беруть участь у розширенні зони окупації нашої території в Донецькій області. Це чіткий вибір Москви. Путін хоче більше окупувати Україну, ніж забезпечити безпеку для Росії”, – сказав Зеленський.