Володимир Зеленський

Українці хочуть, щоб ця війна закінчилася більше, ніж будь-хто інший у світі, сказав президент України Володимир Зеленський, виступаючи перед представниками італійського бізнесу на форумі в Черноббіо на озері Комо. Володимир Зеленський заявив, що російська агресія не залишає жителям України вибору, окрім як боротися та захищати свої життя.

Виступаючи перед представниками італійського бізнесу на форумі “Амброзетті” в Черноббіо на озері Комо, Зеленський сказав, що українці “більше ніж хто-небудь у світі хочуть, щоб ця війна закінчилася”.

“Але не через знищення своєї нації, своєї культури, своїх міст”, — підкреслив український лідер.

Зеленський прибув до Італії після участі у засіданні Контактної групи з питань оборони України, яке відбулося 6 вересня на авіабазі Рамштайн у Німеччині.

“Наш народ перебуває під постійною загрозою ударів російських ракет і безпілотників кожної ночі і кожного дня. <…> Путін намагається знищити нашу державу і послідовно робить усе, щоб позбавити Україну суверенітету, зруйнувати нашу економіку і змусити українців покинути Україну”, — заявив Зеленський.

Зеленський також нагадав про удари по енергосистемі України, заявивши, що “Росія прагне занурити Україну у темряву”.

Український президент знову підкреслив, що ЗСУ необхідна далекобійна зброя, зазначивши, що Київ має намір використовувати цю зброю тільки для нанесення ударів по військових об’єктах на території РФ, з яких російська армія атакує Україну.

“Ми хочемо використовувати далекобійну зброю проти них, [військових аеродромів]. Немає жодних інших ідей. Ми не цілимося по цивільних”, — запевнив голова держави.

Після зустрічі Зеленський подякував Італії за співпрацю в реалізації української формули миру — пропозицій з 10 пунктів, які повинні зупинити російську агресію і забезпечити Україні безпеку. З цією ініціативою український лідер виступив у листопаді 2022 року.

“Україна не просить нічого понад те, що вже є у вашій чи будь-якій іншій країні. Ми просто хочемо, щоб жоден батько в нашій країні не був змушений ховати свою дружину та дочок, тому що їх було вбито російськими ракетами”, — написав він.