дитина п'є воду з брудної калюжі

Кожна третя дитина, або 739 мільйонів дітей по всьому світу, живуть в регіонах із високим і дуже високим рівнем дефіциту води. Про це повідомляється у звіті, опублікованому ЮНІСЕФ перед конференцією з клімату COP28. Вона відбудеться в Об’єднаних Арабських Еміратах з 30 листопада по 12 грудня. Автори звіту зауважують, що недостача водних ресурсів та відсутність чистої питної води є однією з основних причин смертності від запобіжних захворювань серед дітей до 5 років, передає Центр Новин ООН.

Найбільше дітей, які страждають від нестачі води, знаходяться в регіонах Близького Сходу, Північної Африки та Південної Азії. У Нігерії, Йорданії, Буркіна-Фасо, Ємені, Чаді та Намібії такі умови впливають на 80 відсотків всіх дітей.

За прогнозами, до 2050 року дефіцит води загрожує ще 35 мільйонам неповнолітніх. За словами авторів звіту, для захисту дітей від наслідків зміни клімату в першу чергу необхідно забезпечити їх питною водою та санітарними послугами, виділивши на ці цілі необхідні кошти. Проте, за даними ЮНІСЕФ, лише 2,4 відсотка кліматичних фінансувань з ключових багатосторонніх фондів спрямовуються на підтримку проєктів, що враховують інтереси дітей.

Водночас діти найбільше страждають від наслідків кліматичної кризи. Навколишнє середовище, в якому зростає дитина, впливає на розвиток важливих функцій її організму.

“Організм і психіка дитини є вразливими та страждають від забруднення повітря, поганого харчування та надмірного тепла. Міняється не лише їх світ в цілому – джерела води виснажуються, а екстремальні погодні явища стають частішими та стають все більш масштабними, що стає причиною страждань для дітей, оскільки зміни клімату впливають на їх психічне та фізичне здоров’я”, – заявила виконавчий директор ЮНІСЕФ Кетрін Рассел, коментуючи публікацію звіту. За її словами, діти потребують змін, але їх потреби часто ігноруються.

У ЮНІСЕФ закликають світових лідерів, які візьмуть участь у конференції з клімату, врахувати у своїх заключних документах проблеми, з якими зіткнулися діти планети, та виділити необхідні кошти на їх вирішення.

Експерти ЮНІСЕФ також пропонують не забувати про дітей поза межами майбутнього форуму і своєчасно приймати заходи щодо захисту життя, здоров’я та добробуту наймолодших мешканців планети.