какао-боби

Зростання цін на какао-боби призвело до припинення роботи деяких найбільших заводів з їх переробки в Кот-д’Івуарі та Гані, які є світовими лідерами у виробництві цих бобів. Про це повідомляє агентство Reuters.

Високі ціни стали неприпустимими для багатьох виробників шоколаду, вказується в повідомленні. Існує загроза припинення роботи в Кот-д’Івуарі потужностей, на яких виробляється майже половина обсягу всього світового какао, передає report.az.

Зростання цін на какао-боби вже перевищило у 2024 році 50%. Так, на початку березня був встановлений історичний максимум біржової вартості какао-бобів – $7 тис. за тонну. Фахівці вважають, що ситуація, яка склалася в Африці, призведе до подальшого зростання цін на шоколад і цілі групи кондитерських виробів.

На Кот-д’Івуар і Гану припадає майже 60% світового виробництва какао-бобів. Згідно з розрахунками Міжнародної організації з какао зі штаб-квартирою в Абіджані (Кот-д’Івуар), у поточному аграрному році (2023-2024 роки) світове виробництво какао-бобів знизиться на 11%, до 4,45 млн тонн у порівнянні з попереднім.

Отже, третій рік поспіль світовий ринок какао-бобів буде дефіцитним. Дефіцит какао-бобів на світовому ринку у поточному році складе 375 тис. тонн до вересня порівняно з 74 тис. тоннами роком раніше.

Причиною подальшого зменшення обсягів світового виробництва какао-бобів стала втрата частини врожаю в Гані та Кот-д’Івуарі. Скорочення спричинене як кліматичними умовами, так і захворюваннями дерев.

За оцінками, обсяг врожаю какао-бобів в Кот-д’Івуарі складе 1,8 млн тонн у порівнянні з 2,24 млн тоннами роком раніше. Для Гани ці цифри становлять 580 тис. тонн какао-бобів порівняно з 654 тис.