школяр

Оцінки освітніх експертів показують, що країни Азії лідирують у глобальному рейтингу грамотності школярів. В Європі першість утримує Естонія. Але показники в багатьох країнах знижуються.

Країни Азії показали найкращий результат за даними дослідження PISA-2022 (Міжнародної програми оцінки учнів).

Дослідження PISA, яке публікується кожні три роки (але цього разу відкладене на рік через пандемію коронавірусу), стало глобальним стандартом, який уважно спостерігають уряди різних країн.

Починаючи з 2000 року, воно оцінює ефективність освітніх систем за науковими, математичними та читацькими навичками 15-річних учнів. Кожен раз одна з цих трьох областей детально аналізується.

У 2022 році завдання виконали 690 000 молодих людей у 81 країні та території.

Цього разу більше уваги приділялося ефективності освітніх систем у математиці.

За результатами дослідження лідирує Сінгапур. За ним слідують Макао, Тайвань, Гонконг, Японія і Південна Корея.

У країнах ОЕСР спостерігається “безпрецедентний спад” успішності після пандемії COVID-19. Проте експерти відзначають, що зниження показників у трьох вимірюваних областях можна пояснити лише частково пандемією, оскільки “результати з читання та природничих наук вже знижувалися, а негативні тенденції в математиці були помітні ще до 2018 року” в кількох країнах, включаючи Францію.

У Японії, Сінгапурі та Південній Кореї показники покращилися, попри обмеження через коронавірус.

“Ми спостерігаємо, як азійські країни, особливо в математиці, справді виходять на провідні позиції”, – пояснює Ерік Шарбоньє, спеціаліст з освіти в ОЕСР.

Серед країн Європи лідирує Естонія, яка також увійшла до глобальної десятки кращих за математикою. Окрім Франції, найрізкіший спад спостерігався в Німеччині та Польщі, де успішність учнів була на рівні, що характерний для тих, хто на рік молодший у 2018 році.