Росія

Росія завершила процедуру виходу із Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ) в ніч на вівторок, 7 листопада, як повідомляється в заяві Міністерства закордонних справ РФ. У повідомленні зазначається, що одночасно для Москви втрачають чинність пов’язані із ДЗЗСЄ Будапештська угода від 3 листопада 1990 року та так званий Фланговий документ від 31 травня 1996 року.

“Перше було укладено з метою визначення рівнів звичайного озброєння для кожного з учасників тодішнього Варшавського договору, а друге – для тимчасового вирішення проблеми флангових обмежень, яке виниклої у зв’язку із припиненням існування РРСР”, – пояснюється в публікації МЗС РФ.

Договір про звичайні збройні сили в Європі був підписаний 19 листопада 1990 року шістнадцятьма країнами НАТО та шістьма державами, що входили до Організації Варшавського договору. Документ встановлював обмеження на кількість звичайного озброєння та бойової техніки для країн-учасниць. Обмеження стосувалися бойових танків і броньованих машин, артилерії, бойових літаків і вертольотів.

РФ ратифікувала договір в липні 1992 року, а в липні 2007 року призупинила його дію. У публікації МЗС підкреслюється, що призупинення дії ДЗЗСЄ було здійснене “в контексті мюнхенського виступу” Володимира Путіна. Тоді, виступаючи в Мюнхені на щорічній конференції з питань безпеки, президент РФ різко критикував США та модель однополярного світу, що стало поворотним моментом у російській зовнішній політиці. У 2015 році Москва призупинила участь у засіданнях Спільної консультативної групи щодо ДЗЗСЄ.

У травні 2023 року Володимир Путін підписав закон про денонсацію ДЗЗСЄ.