нелегальна вирубка лісу в Румунії

Три екологічні неурядові організації закликали Європейську комісію забезпечити виконання меморандуму про незаконну вирубку лісів в Румунії. Про це йдеться в відкритому листі організацій до комісара з питань навколишнього середовища Віргініюса Сінкявічюса, повідомляє eurointegration.com.ua з посиланням на Euractiv.

У листі, опублікованому в понеділок, природозберегаюча організація EuroNatur разом зі своїми партнерами Agent Green і Client Earth закликали Сінкявічюса використовувати останній рік свого повноваження, щоб “покласти край знищенню румунських лісів”.

“Зважаючи на системність проблеми, питання не буде вирішено лише розмовами з румунською владою або сподіваннями, що вона здійснить необхідні зміни; її потрібно притягти до юридичної відповідальності”, – йдеться в листі, в якому закликають передати справу про знищення лісів до Суду Європейського Союзу.

Після візиту делегації депутатів Європарламенту на місця вирубки лісів в Румунії, парламентарії також закликали Європейську комісію вжити заходів. Вони висловили “глибоку занепокоєність через явище незаконної вирубки лісу в Румунії”.

Незаконна вирубка “ставить під загрозу останні недзаймані ліси в Європі, живиться іноземними корпоративними грошима і підтримується корупцією та організованою злочинністю”, – йдеться в проекті звіту про візит делегації.

Візит відбувся після численних петицій екологічних активістів, які оцінювали 80% нелегальних вирубок як незаконних, тоді як румунська влада майже не повідомляла про 0,15% деревини як незаконно заготовленої.

За останні чотири роки Єврокомісія надала офіційне повідомлення та обґрунтовану думку румунській владі, а в лютому 2020 року розпочала процедуру притягнення до відповідальності через вирубки.

Уряди Румунії, які змінювали один одного, вводили заходи для боротьби з незаконними вирубками, але екологічні групи стверджують, що ці заходи недостатньо ефективні.

У серпні стало відомо, що Румунія буде виплачувати фермерам за незрубані дерева.