карікатура на Олександра Лукашенка

Європейський парламент закликав Міжнародний кримінальний суд у Гаазі (МКС) видати ордер на арешт білоруського лідера Олександра Лукашенка. У резолюції, затвердженій євродепутатами у середу, 13 вересня, Лукашенка названо співучасником насильного вивезення понад 2150 дітей, включаючи сиріт, з окупованих російськими регіонами України в так звані оздоровчі табори в Білорусі, де “їх піддають русифікації та ідеологічній обробці”, повідомляє dw.com.

Європарламент вважає Лукашенка і його режим відповідальними за ці воєнні злочини, так само як Володимира Путіна і дитячого омбудсмена Марію Львову-Білову.

ЄП засудив участь режиму Лукашенка в невиправданій, незаконній та неспровокованій агресивній війні Росії проти України; постачання військ РФ зброєю та військовою технікою, виробництво комплектуючих для російської армії, розміщення російських військ у країні та їх навчання білоруськими інструкторами; загрози приєднатися до російської агресії разом з розміщенням військ близько до українського кордону, яке пов’язує там українські війська.

Білоруське керівництво повинно відповісти перед спеціальним трибуналом

Режим Лукашенка став співучасником злочинів, скоєних Росією, що передбачає відповідальність за руйнування та збитки, завдані Україні, зазначено у документі. З цього приводу Європарламент вважає, що спеціальний міжнародний трибунал за злочин агресії, скоєний Росією проти України, повинен мати юрисдикцію для розслідування дій не лише Путіна та російського політичного і військового керівництва, а також і білоруського керівництва.

Тому європарламентарії закликали інституції Євросоюзу та країни ЄС прийняти всі необхідні заходи для “забезпечення кримінального переслідування білоруських посадових осіб, які є співучасниками злочинів агресії, воєнних злочинів, злочинів проти людяності та злочинів геноциду, скоєних проти України”.