лікар

На початку вересня лікарі загальної практики в Португалії оголосили страйк. Такі ж заходи вживають медики у Великобританії, Франції та Іспанії з кінця 2022 року.

Які причини незадоволення лікарів в Європі?

Доктор Федеріко ді Ренцо з Незалежного медичного союзу Італії:

“Однією з основних проблем, з якими ми стикаємося в Італії, є надмірне навантаження. Кількість пацієнтів на одного лікаря-терапевта часто є занадто великою, що, безумовно, може позначитися на якості надання медичної допомоги та доступі до медичних послуг. В середньому на одного такого лікаря припадає 1070 пацієнтів”.

Лікарі вимагають адекватної оплати праці

Особливо гостро це питання стоїть у Португалії.

Доктор Хорхе Роке Кунья, Незалежний союз лікарів Португалії:

“Зараз рівень зарплати медиків – один із найнижчих в Європейському Союзі і навіть в країнах ОЕСР. Лікар медицини заробляє 41 000 євро на рік. І це спеціаліст, який працює 40 годин”.

Лікарі також скаржаться на надмірний тиск з боку адміністрації.

Д-р Габріель дель Посо Соса, Голова Конфедерації медичних профспілок Іспанії:

“Багато колег вимушені брати лікарняний, оскільки вони перевантажені роботою і фізично не можуть впоратися з цим навантаженням. Також сильно відчувається психологічний тиск”.

Доктор Жан-Марсель Мургез, заступник голови Французької медичної асоціації:

“Є речі, які не піддаються точному виміру, і збитки складно оцінити. На жаль, до цього можливо відноситься також збільшена смертність. Її можна було б уникнути, якби не запізнений початок лікування, відсутність скринінгу, профілактичних заходів і затримки у наданні медичних послуг після постановки діагнозу”.

У Франції в останні роки навіть з’явився термін “медичні пустелі“, коли немає заміни лікарям, які йдуть на пенсію. Особливо актуальною ця проблема є в сільських регіонах країни. За останніми даними, близько 8 мільйонів французів не можуть отримати більше двох консультацій на рік в медичних закладах, розташованих поблизу їхніх домів. У деяких районах на 10 тисяч жителів припадає лише 5 терапевтів.