солдати НАТО

Країни НАТО готуються провести найбільші спільні навчання з часів холодної війни в наступному році. Про це повідомляє газета Financial Times.

Навчання “Стійкий захисник” відбудуться навесні 2024 року в Німеччині, Польщі та країнах Балтії. Це частина нової стратегії навчання військ НАТО, яка передбачає, що військовий альянс буде проводити великі навчання двічі на рік.

Навчання включатимуть в себе від 500 до 700 повітряних бойових вильотів і маневри понад 50 кораблів. Понад 40 000 військовослужбовців будуть відпрацьовувати сценарій відбиття російської агресії проти одного з членів альянсу. Модельований опонент для навчань створено за образом коаліції під керівництвом Росії, повідомляє FT.

Крім того, під час навчань будуть використовуватися реальні географічні дані для створення більш реалістичних сценаріїв для військ.

Швеція, чия заява про вступ до НАТО ще не була ратифікована Туреччиною та Угорщиною, також візьме участь у “Стійкому захиснику“. За словами представників НАТО, навчання, серед іншого, повинні показати Москві, що альянс готовий до боротьби.