згорівша проводка

Сьогодні, 2 липня, вночі у селі Городилець Ковельської громади стався вибух літій-іонного акумулятора, через що було частково пошкоджено житлове приміщення та електромережу.

Про це повідомляє Ковельське районне управління ГУ ДСНС України у Волинській області.

Рятувальники зазначають, що справа не в марці чи країні-виробнику. Йдеться про причини пожеж акумуляторів, особливо під час відключення електроенергії. На території Ковельського району зросла кількість пожеж через використання електрогенераторів та акумуляторів.

Небезпечними можуть бути увімкнені в мережу акумуляторні батареї чи генератори. Навіть при відключенні загального освітлення може бути присутня напруга у квартирі чи будівлі.

Залишення увімкненого акумулятора без нагляду під час його зарядження також є небезпечним.

Тому перед використанням генераторів, акумуляторів чи газових приладів закликаємо уважно прочитати інструкцію до них, звертатися до фахівців для безпечного встановлення і дотримуватися всіх правил безпеки.

Як зазначають рятувальники, у всіх випадках загорянь має місце людський фактор – недотримання інструкцій експлуатації, порушення техніки безпеки, недогляд та легковажність.

Літій-іонні акумулятори вибухають через зарядку невідповідними пристроями, які потребують спеціальних зарядних пристроїв з функцією відімкнення струму при повній зарядці.

Це стосується всіх акумуляторів, які нагріваються під час зарядження. Тому необхідно мати відповідну зарядку і, якщо вона не продається в комплекті, придбати її, проконсультувавшись з фахівцем.

Аби убезпечити себе:

  • Купуйте лише сертифіковані моделі акумуляторів та автоматичні зарядні пристрої до них.
  • Встановлюйте акумулятор у добре провітрюваному приміщенні.
  • Тримайте акумулятор у прохолодному місці або під’єднайте кулер для охолодження.
  • Слідкуйте, щоб акумулятор не нагрівався.
  • Не залишайте увімкнений акумулятор без нагляду, як під час його роботи, так і зарядки.

Рятувальники наголошують на доступі свіжого повітря до акумулятора під час зарядки. Люди часто вважають, що акумулятори можна заряджати у закритому приміщенні, оскільки вони не гудуть як генератори і не виділяють отруйних газів.

Ні! Акумулятори виділяють шкідливі випари під час зарядки, тому приміщення має бути добре провітрюване і з хорошою вентиляцією.

І найголовніше – читайте інструкцію до використання і звертайтеся до фахівців для підключення та консультацій.